Idag kunde inte Matte hålla sig längre smiley. Vi var ute i skogen för att Saga skulle få ett “motivationssök” inför helgens prov. Vinden kom snett framifrån vänster och terrängen var lättsprungen men med granar, buskar och vindfällor. Matte tyckte jag var så fokuserad och koncentrerad där jag satt uppbunden och väntade, att hon bestämde sig för att jag också skulle få gå på ett litet sök. Jag har ju hittills bara fått hämta någon enstaka dummy på kommandot “leta” hemma i trädgården. Jag trodde knappt att det var sant när Matte kopplade loss mig, så när hon bad mig följa vid sidan smög jag med på stela ben så hon inte skulle ångra sig. Åh, så roligt det var att få susa iväg och äntligen få LETA! Dummysarna låg dock inte lika långt ut som för Saga, så jag höll på att slå knut på mig själv när jag fick vittring på dem på flera meters håll i sidvinden. Jag tog blixtsnabbt upp dem och rusade tillbaka till min smått chockerade Matte. Tre stycken fick jag hämta, alldeles för lite enligt min mening, men det blir förhoppningsvis fler så småningom. Matte var jättenöjd och glad och säger att jag till och med överraskar henne positivt – och då har hon ändå rätt höga förhoppningar om mig smiley. Lille Dipper fick också hämta en dummy på vindmarkering. Han ser så rolig ut när han springer och samtidigt viftar allt vad han orkar på sin lilla svans!
Jag har också fått börja med “leta nära”. Matte kastar in en dummy – märk väl, inga bollar längre – i ett snår/buskage, sätter mig i 90 graders vinkel någon meter bredvid och backar själv några meter. Sedan visar Matte med handen åt det håll dummyn ligger och säger “leta, leta”. Om ett tag ska det komma en visselsignal där , men Matte vill vänta tills sökbeteendet sitter hyfsat, så att jag inte tror att hon blåser inkallningssignal. Annars tränar vi rätt mycket på att “gå vid sidan” – det tycker Matte är Jätteviktigt och hon är väldigt Petig – så fort jag inte går precis vid hennes vänstra ben får jag en korrigering. Jag börjar fatta nu, men det är inte helt enkelt, för jag har bråttom framåt i livet smiley.
Lillebror är nu 14 veckor och har redan tappat sin första framtand. Jag tappade min första när jag var 15 veckor, och det tyckte Matte var tidigt. Nu väntar Matte på att han snart ska börja lyfta på benet smiley. Lille Dipper är en riktig clown – han har börjat göra grimaser. Det rycker i hans läppar, och det ser ut som om han försöker rynka på näsan eller försöker säga något. Får han hållas en liten stund kommer det ett litet skall – han är hur söt som helst! Han är också underbar att se när han får en liten tuggpinne i munnen. Han blir såå lycklig och rusar runt och visar alla vad han har fått, med svansen som en liten propeller bakpå, innan han lägger sig för att äta upp den. Dipper är jätteduktig på att gå vid sidan, den lille smilfinken! Han stirrar rätt upp på Matte och tultar fram med svansen ständigt viftande. Typiskt labradorer – gör vad som helst för en godisbit smiley!