I helgen var vi nere i Skåne för att Saga och Matte skulle vara med och apportera på en stor jakt på godset Vegeholm. Vi fick förstås mest sitta i bilen, men denna gång fick vi faktiskt vara med ute och prova att hämta en fasan och en anka. Jag tyckte det var lite svårt att hålla fast i fasanen, den var väldigt hal och liksom gled ur munnen hela tiden. Ankan var däremot inga problem. Dipper var förstås jätteduktig. Matte hade för ett ögonblick tänkt att Dipper skulle fått hämta en anka som låg kvar i ån, men ombestämde sig med tanke på den starka strömmen. Tänk om Lill-Prinsen skulle kommit ut i strömmen och inte orkat simma emot utan åkt i väg?! Saga fick hämta den istället. Matte var väldigt nöjd med Sagas insats under dagen. Hon hade gjort riktigt bra jobb på fasansåterna och flera finfina dirigeringar och markeringar. Dock säger Matte att det inte blir några fler A-prov för Saga i höst. Saga älskar nämligen fasaner och har lite svårt att vara helt tyst, iallafall i början på såterna.

I går var det träning hela dagen. Först tränade vi rapport och sedan jakt. Förutom Håkan och Simson var det två nya herrar med på jaktträningen på Gökalid. Dels Ove som är en gammal “brukskompis” till Matte. Han funderar tydligen på att köpa labrador och ville därför se lite träning och praktisk jakt. Först fick jag visa upp mig och jag var jätteduktig (som vanligt – fast vi gör ju inte särskilt svåra övningar…). Dock tappade jag den förbenade fasanen igen – den är ruskigt hal. Matte säger att jag ska få träna mer med vilt nu för att få lite erfarenhet (dessutom behöver frysen tömmas något för där går det inte in en fjäder till). Dipper fick också visa upp sig och för första gången busade han när han skulle lämna viltet till Matte. Matte blev förstås lite arg, och bestämde direkt att nu får det bli uppehåll i apporteringsträningen för Lill-Prinsen och fokus på Uppmärksamhet och Koncentration. Lillebror börjar som sagt bli stor och behöver nog lite mer Bestämda tag nu än tidigare. Matte har lite problem med detta då Lillebror är så otroligt söt när han tittar på en med sina mörka ögon och huvudet lätt på sned. Jag genomskådade Terroristen för länge sedan – får se hur länge det dröjer innan Matte gör detsamma…

Den andra nykomlingen heter Jonas och hade med sig sin flattik som heter Ryding. Ryding visade sig vara kaxigare och vassare än Saga, och fick inte träffa oss andra denna gång. De kommer dock att dyka upp fler gånger, och vi ska nog kunna mjuka upp även Ryding vad det lider. När det skymde bar det av ner till sjön för att jaga änder (vi fick som vanligt inte följa med…). Det låg is på sjön, förutom precis inne i viken, och det flög en hel del änder i luften. Det smällde också rätt många skott, dock låg det bara tre ankor i sjön när det blåstes av. Saga gjorde en jättefin apport när hon raskt tog sig ut på isen och bröt igenom den för att komma ut. Hon tvekade inte en sekund och Matte var så nöjd! Sagas baddräkt (neoprenväst) har blivit flitigt använd det sista och fyller verkligen sin funktion, hon blir inte blöt alls på sidorna och ryggen. Ove tyckte det var väldigt spännande och ser nog än mer fram emot sin kommande Labrador.