Ännu en helg i träningens tecken. I lördags var det rapport och spår på programmet. Matte säger att det är “en rysning” att gå bakom mig när jag spårar. Jag tycker mest att det är kul smiley. Lillebror fick också gå ett spår. Trots att Matte fått allt rätt med terräng och vind gick Dipper lite i zickzack och är väldigt ivrig. Matte säger att han förmodligen skulle bli en utmärkt “sökhund” (personsök), dels för sitt stora människointresse och fina näsa, men också för att han (i alla fall hittills) visar större intresse för vindburen än markbunden vittring. Dock så hinner inte ens vår Matte med både rapport/spår/lydnad och jakt med mig och personsök/lydnad och jakt med Dipper, så han får nog bli spårhund ändå. Fast de kan ju alltid ta upp en sökkarriär längre fram smiley. Matte har emellertid bestämt sig för att avvakta med spår några veckor och se om Dipper mognar något. Bra tycker jag får då blir det ännu mer tid över till mig!

Dipper fick träna lite jakt också, för att han skulle bli lite trött i huvudet inför kvällens överraskningsfest för Marcus som fyller jämt 10 december. Först fick han sitta passiv när Marcus sköt med startpistol och sedan fick han gå på ett litet sökarbete. Lättsprungen terräng och finfin motvind gjorde att Dipper snabbt och lätt hittade sina dummys och Matte var riktigt nöjd med hans arbete!

I dag var Matte lite trött efter gårdagens lyckade fest. Marcus hade inte anat något och blev riktigt blåst till allas stora förtjusning. I present fick han bland annat ett löfte om material och hjälp att klä om huset i vår när jaktsäsongen är slut samt en stor och kraftfull dammsugare smiley. Tänk så fint han kan göra nu, goe-Mackan!

Lite träning blev det dock. Håkan och Simson kom och Simson sköter sig bättre och bättre, men han är fasligt ivrig, vår brune kompis… Dipper och Grim fick träna ett pass tillsammans och även idag var Matte mycket nöjd med Lillebror; det var Duktig hund! och Kanon! och diverse beröm både högt och lågt. Dels fick valparna sitta passiva när Håkan sköt med startpistol för att sedan direkt “gå vid sidan”. Det klarar Dipper galant, han är faktiskt till och med lite bättre än vad jag är på att gå vid sidan, i allafall ute på ängen. Jag “spanar” nämligen samtidigt som jag går – man vet ju inte om det kan hända något under vägen! – medan Dipper bara godmodigt bligar upp på Matte och viftar glatt på svansen. Rätt beteende utlöser godis och godis är gott, tycker Dipper!

Sedan fick valparna omväxlande sitta passiva medan den andra hämtade en kastad dummy i ett litet buskage. Matte backade med Dipper så det blev lite längre avstånd. Dipper var jätteduktig och gick hela tiden till exakt rätt ställe, även om han ju sett att det fanns fler nedslagsplatser. Inte en tillstymmelse till lektendens heller – full fart in till Matte bara och lämnade jättefint! Ett linjetag fick Dipper också göra, med Grim som lite störning vid sidan om, och det skötte han också utmärkt. Några stoppsignaler fick avsluta och sedan var det äntligen min tur!

I dag fick jag några markeringar med skott som jag inte fick hämta – det behöver jag mycket träning på, säger Matte, för jag är Beredd! Sedan fick jag hämta linjetag efter suddning och en rätt lång markering i ett buskade – båda gick finfint. Ett litet sök fick jag också men denna gång fick jag inte se på när Matte lade ut dummysarna. “Leta” vet jag ju vad det är och jag susade snabbt iväg och fick rätt omgående vind på den första dummyn. Vinden var väldigt tacksam och Matte hade placerat dummysarna högt så svårt var det verkligen inte, svårigheten var att det var första gången jag gick helt utan retning. Jag var så duktig att Matte lät mig hämta alla fyra och det gjorde jag förstås gärna smiley.

I kväll plockade Matte fram julpyntet. Jag spanade omedelbart in vart hon satte alla roliga mjuka tomtar och julmöss – de är nog mysiga att bära på! Veckan som kommer blir dessvärre lite tråkig då Matte ska åka med jobbet till Finland i två dagar. Vi ska få bo på Gökalid och det är i och för sig himla kul, men det blir nog tomt utan vår Matte smiley.