Då Saga för närvarande luktar lite för gott för hanhundarna fick Lillebror och jag istället hänga med till Skåneland för årets sista jakt. Det var dagen till ära så kallad Slyngeljakt, vilket innebär att de som hjälpt till som apportörer och i drev m m under höstens jakter får vara med och skjuta. Första såten var på änder i Vegeån nedanför godset. Här valde Matte att ta med Dipper och att placera sig där det vanligtvis inte blir så många apporter. Med sig hade de också en mycket erfaren apportör, om någon svårare apport skulle uppstå. Det blev en väldigt lugn start, inte en anka flög förbi. Många skott hördes dock längre uppströms och efter ett tag flyttade Matte och Dipper uppåt en bit. Då kom där en and långsamt flytande i vattnet – en perfekt Dipper-apport, tänkte Matte. Först tyckte Dipper att det var lite konstigt med den branta strandkanten men när han väl fick syn på anden gled han elegant i vattnet och hämtade den hur fint som helst. Avslutningsvis fick han en redan hämtad and kastad till sig, lite bakom en vass. Den hämtade han också i flott stil, min duktiga Lillebror!

Sedan bar det av till granngården och det blev Min tur! Första såten stod vi stilla ute på en åker och väntande. Det kom några fasaner men inga i närheten av mig. Nästa såt var på andra sidan vägen, i en granplantering. Här fick jag gå kopplad i drevet medan Matte och de andra klappade och hojtade och bar sig åt. Strax fattade jag vad det var vi letade efter – det luktade nämligen Fasan! Jag gjorde mitt bästa för att visa Matte var de gömde sig och någon gång fick jag dragit henne till rätt gran och fick visa att jag minsann är lika duktig som Saga på att hitta fasaner! Det smällde en del skott också, men ingen apportering skedde. Efter ett kort tag stannade vi upp och då började det Roliga! Fasan efter fasan kom flygande, några i närheten av mig, och till slut tyckte Matte att jag kunde få Apportera. Första jag fick gå på landade fint i ett litet snår och den hittade jag snabbt. Nästa sprattlade fortfarande när jag kom fram – mycket upphetsande! – och den höll jag på att bli av med när jag skulle lägga ner den på vägen hem för att ta ett bättre grepp. Därefter fick jag hämta två till innan vi vände tillbaka för eftersök.

En fasan visste Matte var den var och den hittade jag snabbt. Sedan fick jag springa med de andra hundarna bland granarna för att se om där fanns mer kvar. Plötsligt fick jag nos på en rackare som tryckte hårt i ett snår. Jag slösade inte en sekund i onödan utan dök raskt in i snåret och fick fatt i stjärten på tuppen. Bravo, duktig Leia! ropade Matte nöjt. Dock var det väldigt mycket liv i tuppen – eller som Matte sedan sa: den var aldrig påskjuten – och den uslingen släppte både stjärtfjädrar och halva fjäderdräkten vilket gjorde att jag inte kunde hålla kvar greppet. Snopet fick jag se en rumphuggen fasan fara till väders och vända tillbaka till Matte med munnen full av mjuka dun och en och annan tjusig fjäder. Jag fick dock fortsätta och for hit och dit bland granarna i “Fin stil och fart”. Ytterligare en gång var jag snubblande nära att få fatt på en tupp, men även denna gång stod jag ensam kvar med munnen full med dun. Efter detta valde Matte att kalla hem mig och var så nöjd över att jag Omedelbart vände tillbaka på visselsignalen.

Efter en kort vätskepaus åkte vi vidare till godset på andra sidan motorvägen. Första såten här var ett litet viltvatten mitt ute på en jättestor delvis nyplöjd åker. Innan jag berättar min sida av storyn (Mattes är måhända en liten smula annorlunda) vill jag ge lite bakgrundsinfo: En av Mattes förhoppningar när hon köpte mig var att jag skulle besitta mer Jaktlust än hennes tidigare hundar haft. Detta för att få en mer Uthållig sökhund och mer Energisk viltfinnare. Jag har också under mina 10 första månader då och då visat att jag har en Hög Jaktlust och att jag är Uppmärksam på min omgivning och Snabbt svarar på retningar – precis så som Matte ville ha det!

Det dröjde inte länge innan änderna kom flygande – rakt emot oss! Skott smällde och några änder föll, bland annat en ca 25 meter rakt framför mig. Matte väntade några sekunder och sade sedan:”Leia”, varpå jag flög iväg i riktning mot anden. Jag hade nog hunnit ca 10 meter när brakade det loss igen. Uppmärksam som jag är såg jag att det ramlade en and ca 70 meter längre bort! Här fick jag göra ett blixtsnabbt överslag – vilken skulle jag ta?! Tjänstvillig som jag är valde jag att ta den som ramlat längst ut – den andra kunde ju Matte faktiskt hämta själv! När jag hade kanske 30 meter kvar till mitt byte small det igen! I min vänstra ögonvrå, långt ner på åkern – ca 100 meter, säger Matte, som knappt förstår att jag kunde se den – damp det ner en sprattlande anka! (En av) Mattes sarkastiska kommentarer efteråt var att jag har en Synnerligen väl utvecklad Jaktetik för min ringa ålder. Imponerande snabbt styrde jag om och jagade efter den förföriskt sprattlande fjäderhögen. Snabbt som ögat var jag framme, packade ihop fågeln, och satte full fart tillbaka mot Matte – men vart hade hon tagit vägen? Jag sprang allt vad jag orkade i säkert 150 meter när jag hörde Matte ropa – och hon lät inte glad… I pur förvåning släppte jag fågeln och slöt istället upp vid Matte sida. Matte tittade strängt på mig och väste; Vad håller du på med?! Konstig fråga…

Tråkigt nog fick jag sedan sitta kopplad till jaktledaren blåste av jakten. Fågeln jag hade tappat på vägen låg kvar ca 20 meter ifrån oss och såg ut som en bra avslutning, tyckte Matte. Hon ställde upp mig och kommenderade Ut! Jajamen, tänkte jag, och drog iväg rakt fram – fast missade fågeln på några meter när. Men lika glad för det var jag – och fortsatte framåt i hög fart. Så småningom tyckte jag mig höra att Matte gapade efter mig och när jag vände om såg jag Matte komma gående med Bestämda steg och ett Förgrymmat uttryck i ansiktet. Tydligen hade hon både visslat och ropat ett antal gånger – kan inte ha varit särskilt högt för jag hade då inte hört det! Efter att ha blivit strängt tillrättavisad och efter att de andra gått vidare släppte Matte mig för att Korrigera inkallning. Nu blåste hon emellertid i normal styrka och jag vände precis lika snyggt som jag alltid gör!

Nästa såt var blandad and/fasan. Jag fick stå kopplad som “stopp” på en liten väg – urtråkigt! Särskilt som jag såg hur det föll ett flertal fasaner, och bara ca 100 meter bort – inget avstånd för en Oljad blixt! Dock landade det en fasan i en liten å ca 50 meter bakom oss och nu äntligen var det min tur. Med min tidigare uppvisning i färskt och pinsamt minne ville Matte inte chansa utan tog mig i koppel runt en liten damm och in genom skogen. När vi var kanske fem meter från ån riktade Matte upp mig mot fasanen, som låg ca två meter ut i vattnet, och skickade Ut! Jag får dessvärre erkänna att jag faktiskt hunnit glömma fasanen under vår lilla promenad och fick istället, precis när jag startat, syn på en hel Flock med änder – precis till höger om mig (Matte säger att de var iallafall 20 meter bort – jag tyckte de låg närmare). Fasanen kan Matte hämta själv – hon har ju stövlar – tänkte jag, och simmade så fort jag kunde iväg efter andflocken. Nu lät Matte synnerligen Irriterad och efter någon ytterligare framstöt fick jag lov att återvända och hämta den blöta fasanen. Behöver jag säga att det efter min avslutande eskapad bar av direkt till bilen..?

Sista uppgift för dagen var ytterligare en andsåt. Denna gång fick Lillebror följa med… Han skötte sig så fint så och hämtade några änder i ån och en på land. Matte tycker han är det sötaste som finns när han koncentrerar sig och lägger ner hela sin själ i sin Uppgift att Apportera! Han simmar ovanligt snabbt och vägvinnande, lille Dipper, och har en härlig energi när han kutar upp för slänterna med sina änder. Lydig var han också, satt fint kvar och väntade på sitt kommando, och även om han visst var intresserad av de levande änderna som då och då simmade förbi, hämtade han de som Matte skickat honom på. Ett riktigt A-barn, som Matte senare stolt utbrast, för att sedan kasta en Sträng blick åt mitt håll.

I bilen på vägen hem diskuterade Marcus och Matte mitt Beteende. De kom fram till att det positiva var att jag visat; fin Viltfinnarförmåga, stort Viltintresse och Jaktlust, god Markeringsförmåga och hög Energi och Arbetslust. Med andra ord, med risk för att bli tjatig, precis de egenskaper Matte vill att jag ska ha. Matte sammanfattade det hela med; Bra, nu vet jag att hon har allt det jag trodde. Nu ska jag bara lära mig att hantera allt det goda! Och så började hon omedelbart att komponera förslag på övningar -jag lär vara väl förberedd till nästa års jakter.