I går var det så ÄNTLIGEN dags att inviga min efterlängtade julklapp – DUMMYKASTAREN! Matte och familjen Rosvall lade ihop och inhandlade en sprillans ny variant från USA, med axelstöd och pistolgrepp som gör att man faktiskt kan sikta riktigt bra. Dessutom fyra dummysar så vi kan köra fyr-markeringar. Detta inköp är inte enbart för mitt höga nöjes skull, utan för att Matte har gett sig den på att jag i år ska premieras på A-prov. Kan knappt beskriva hur roligt jag hade..!
Bilder från i december (innan snön kom…) när vi sist körde med Apportkastare (foto Malin Rosvall)

I går koncentrerade Matte sig på att jag skulle sitta ner med rumpan när apporten sköts. Att jag har stenkoll på apporterna vet Matte sedan tidigare. (Olika ekipage har olika fokus – en del förare fokuserar på vart apporten hamnar). Jag satt dock faktiskt ner riktigt bra, och hittade mina apporter alldeles utmärkt, precis som resten av kompisarna.

Lillebror har inte riktigt samma kontrollbehov som jag. Han är mycket uppmärksam och tittar duktigt på den som skjuter med D-K, men det är inte säkert att han uppfattar att apporten far iväg. Men vad gör väl det när den lille söte labradåren lydigt och glatt tuffar iväg åt det håll Matte pekar – “har Matte sagt att det är något här, så är det något här”.

Nu börjar äntligen våren kunna anas runt hörnet. Dock har vi inte legat på latsidan på grund av lite snö (eller över en halvmeter snö, för att vara mer exakt). Vi har i vinter roat oss med att träna markeringar i mängder med olika varianter och även linjetag med olika varianter av störningar. Exempel på en markeringsövning Matte tycker är kul; Kasta 6 apporter på sex olika ställen, vissa med rätt snäva “vinklar”, och skicka Dipper och mig omväxlande. En annan variant när vi har kompisarna med oss; Kasta 16 apporter på fyra olika punkter och skicka omväxlande. Båda övningarna tränar minnet hos både hundar och förare! Att “störa” den hund som precis ska skickas med käcka utrop tycker både Malin och Matte är rätt kul. Till helgen ska vi få A-provs/Mock Trial-träning både lördag och söndag – kan knappt bärga mig!